Just nu pågår Stockholm Furniture & Light fair – i dagligt tal Möbelmässan – och projektet Cirkulära möbelflöden är självklart på plats.
– I år kan man se att många möbeltillverkare har börjat arbeta med cirkularitet, vilket är en enormt stor skillnad från när projektets förra steg startade år 2015, säger Lars Tööj, projektledare för Cirkulära möbelflöden.
Att cirkularitet är hett blev också tydligt i paneldebatten ”Hur ska svensk möbelindustri bidra till att rädda världen?” på onsdagen där bland andra TMF och Kinnarps framhöll cirkulära affärsmodeller för möbelindustrin som en lösning för en hållbar utveckling av branschen.
Andra cirkulära initiativ kom från Swedese, som tillsammans med studenter på Carl Malmstensskolan tagit fram stolar som är gjorda för att cirkuleras. OFFECCT visade upp sin senaste ljudabsorbent som är tillverkad av 100 % skrot och återbrukade restprodukter (gamla tygrullar med rest från stoppning och rest från tygtillverkningen av bland annat sittdynor).
Albin i Hyssna satsar på devisen ”Återbruk och åter i bruk”. På mässan visade de upp en gammal klenod, nämligen den mer än 40 år gamla stolen ”Järven” som nyproduceras men också återbrukas än i dag, tack vara sina snillrika lösningar där stolens delar går att bytas ut eller repareras på ett lätt sätt.
Gärsnäs tilldelades mässans designpris och Editors choice delades ut till OFFECCT. Kinnarps lyftes som ett föredöme i sina breda satsningar kring cirkularitet.
– Det är också roligt att höra att det är många som pratar om vårt projekt Cirkulära möbelflöden, och att det nämns i flera olika sammanhang. Intresset är också stort för märkning och spårbarhet, och att kunder eller upphandlare börjar efterfråga detta, säger Lars Tööj.
Mer Nyheter
Klimattal
Underlätta cirkulära flöden med hjälp av spårbarhetsdata Hur kan vi underlätta framtidens cirkulära möbelflöden? Reparationer, försäljning av begagnade möbler i upprepade loopar och andra former av återbruk ställer nya och höga krav på information kopplat till möbler,...
Vilka skadliga kemikalier innehåller dina varor?
Som företag är du ansvarig för att de produkter du distribuerar eller säljer inte innehåller några farliga ämnen. Men hur vet du om dina varor innehåller skadliga kemikalier? Substitutionscentrum arrangerar en kostnadsfri digital utbildning den 9 december om grunderna.
En resa in i den cirkulära framtiden
Under pandemiåret 2020 är det svårt att resa – men på projektet Framtidsscenarier för cirkulära möbelflödens scenarioworkshop fick deltagarna en chans att resa in i fyra olika framtider och diskutera hur det cirkulära ekosystemet för möbler kan se ut år 2030. I mindre grupper diskuterades hur olika aspekter av cirkularitet utvecklas beroende på vilken värld vi lever i om tio år.
Kan ljus vara en tjänst?
Går det att minska resursförbrukning, klimatpåverkan och energibehov genom andra sätt att köpa ”belysning”? Blir det dyrare och krångligare för kunden? I ett nytt projekt undersöks vad som driver och hindrar stora kundorganisationer att köpa ljus som tjänst i stället för att själv äga och förvalta armaturer.
DN Debatt. ”Vi handelsanställda vill klimatsäkra vår bransch”
Handelsanställdas förbund: Att driva på omställningen av vår bransch och samhället som helhet är en facklig kärnfråga. Därför presenterar vi nu en rad förslag till åtgärder för att snabbt ställa om handeln i en mer hållbar riktning. Förslagen är riktade till såväl politiker som företag i vår bransch.
Smart och Klart – färdigmöblerat med återbruk
Vasakronans hyresgäster önskade mer flexibilitet och bekymmersfrihet gällande hyra av lokaler. Lösningen blev konceptet ”Smart och Klart”, där Vasakronan utformat färdigmöblerade lokaler som passar för de flesta företag – och fokus ligger dessutom på återbruk.