Snabbfakta

– snabba fakta om cirkularitet och möbler

Går det att mäta cirkularitet? Kan vi skänka bort företagets möbler till en förskola, eller måste vi slänga dom? Och vad tycker folk om återbrukade möbler egentligen?

Här samlar vi i projektet Cirkulära möbelflöden ihop vår kunskap om cirkularitet och möbler och ger dig snabba fakta om ämnet – Snabbfakta helt enkelt!

Fler Snabbfakta kommer att komma – och har du önskemål eller förslag om något specifikt ämne, tveka inte på att höra av dig till oss! 

Cirkularitet

Inblick

Vad menas med "återbruk"?

Ni flyttar med era stolar till ett nytt kontor. Är de återbrukade då? Och är det fortfarande återbruk om bordsskivan bytts till en ny? Ordet “återbruk” kan ha många olika betydelser i många olika sammanhang.

”Vad menas med återbruk”? (pdf)

Miljökommunikation för cirkulära möbellösningar

Minskar cirkularitet möblers miljöpåverkan? Hur mycket då, och hur berättar man om det? Tanken med cirkulära möbelflöden är ju att möblerna, precis som en katt, får ”flera liv”. Men hur fördelar man miljöpåverkan mellan dessa olika liv?

Miljökommunikation för cirkulära möbellösningar (pdf)

Cirkulära möbelflöden - vårt projekt

Vi i projektet Cirkulära möbelflöden (eller ”Affärsmodellinnovation för cirkulära möbelflöden – steg 3”) arbetar för att visa hur möbelbranschen konkret kan ställa om till en mer cirkulär ekonomi.

Cirkulära möbelflöden – vårt projekt (pdf)

Cirkulär ekonomi - Vad är det och varför ska vi jobba med detta?

Allt fler pratar om att vi ska arbeta för en cirkulär ekonomi som ett alternativ till en linjär ekonomi, men vad handlar det konkret om egentligen? Varför ska vi som kunder och offentlig sektor arbeta med detta?

Cirkulär ekonomi – Vad är det och varför ska vi jobba med detta? (pdf)

Metod och verktyg

Cirkularitetsmåttet

Framför dig står en kontorsstol. Den är gjord i grå aluminium och svart plast, med mörkblå tygklätt sits-, rygg- och nackstöd. Och den har ett cirkularitetsmått på 40 %. Men hur räknar man ut det?

Cirkularitetsmåttet (pdf)

Exempel

RISE kontorsflytt – klimateffekter

Cirkulära affärsmodeller handlar, i kontrast till linjära affärsmodeller, om att ta vara på resurser och återanvända eller minimera avfall. I princip vill detta säga att miljöbelastningen av cirkulära affärsmodeller troligt är mindre då dessa kräver färre resurser i form av material och energi till nyproduktion, släpper ut mindre mängd av miljöförorenande ämnen från produktion då färre objekt produceras, och minskar avfallshantering. Men hur mycket lägre miljöbelastning handlar det om? Vi har studerat RISE flytt till A Working Lab (AWL), dit vi flyttar med våra befintliga möbler kompletterat med köp av begagnade möbler.

RISE kontorsflytt – klimateffekter (pdf)

RISE kontorsflytt – ekonomiska effekter

En vanlig uppfattning är att det är dyrt med återbruk på grund av olika arbetsmoment som inventering, inköp och transporter men även till följd av reparations- och underhållskostnader som måste beaktas på ett annat sätt än om nya produkter hade använts. Hur ligger det egentligen till, kan ekonomiska besparingar uppnås genom att använda återbrukade möbler? Vi har studerat RISE flytt till A Working Lab (AWL), dit vi flyttar med våra befintliga möbler kompletterat med köp av begagnade möbler.

RISE kontorsflytt – ekonomiska effekter (pdf)

Till toppen 

Affärsmodeller och erbjudanden

Inblick

Hyra möbler

Att du någon gång har hyrt en fjällstuga eller en bil är högst sannolikt. Men har du någon gång slagits av tanken att man även kan hyra möbler, och till och med en begagnad restaurerad stol?! Det är faktiskt sant! Det finns företag och organisationer som erbjuder detta. Dessutom kan någon annan sköta om möblerna åt dig.

Hyra möbler (pdf)

När nya möbler behövs

Behöver din organisation köpa splitternya möbler? Här kommer några praktiska tips!

När nya möbler behövs (pdf)

Sälja/köpa återbrukade möbler

Att sälja och köpa återbrukade möbler är en variant av cirkulär affärsmodell, som finns och har funnits sedan länge. För kontorsmöbler, som alltså i huvudsak köps av företag och organisationer, finns modellen i många varianter.

Sälja/köpa åtebrukade möbler (pdf)

Introduktion till cirkulära affärsmodeller

Cirkulära affärsmodeller är ett samlingsbegrepp för affärsmodeller där affärens inbyggda
logik driver på mot minskad resursförbrukning. Det finns många olika definitioner på vad en affärsmodell är; en vanlig metod är affärsmodellskanvasen (eller Business Model Canvas).

Introduktion till cirkulära affärsmodeller (pdf)

Metod och verktyg

Exempel

Hjälper kunderna att göra en smartare affär (Rekomo)

Cirkulära möbelflödens partner Rekomo köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler till företag i hela Norden. Hos Rekomo hittar du kontorsmöbler från bland annat Kinnarps, Hay, Ikea och Herman Miller till ett grönt pris. Att tänka andrahand i första hand är bra för miljön – men också för din budget.

Hjälper kunderna att göra en smartare affär (pdf)

Swedese Repair

Swedeses Laminofåtölj har under mer än sextio år varit en älskad favoritmöbel i många svenska hem. Företagets filosofi är att skapa vackra möbler för framtiden och hållbarhet är en självklarhet. Swedese vet att det man älskar, det vårdar man, men ibland behövs ett visst mått av förnyelse. Helt i linje med företagets hållbarhetstänk och höga kvalitetskrav är tjänsten: Swedese Repair. Tapetserare från hela Sverige utbildas hos Swedese för att kunna erbjuda en professionell renovering av bland annat Laminofåtöljen

Swedese Repair (pdf)

Till toppen 

Cirkulär kund

Inblick

1. Brukarcykeln

Miljösamordnaren sliter sitt hår. Möblerna som inte får plats efter renoveringen av lokalerna skulle kunna användas i andra delar av verksamheten men kastas ändå. Det finns ingen som verkar ha övergripande koll på möblerna eller ansvar för vad som händer med dem, och ingen vet hur mycket möbler som slängs varje år. Varför blir det så och vad kan man egentligen göra åt det?

Brukarcykeln (pdf)

2. Brukarcykeln: Anskaffning av möbler

Du behöver nya möbler till din verksamhet och öppnar intranätet för att beställa. Läser instruktionerna: ”Först och främst – behöver ni verkligen mer möbler? Om ni gör det, ska ni i första hand använda möbler som återbrukas inom organisationen. Därefter, köpa begagnade möbler från extern leverantör. Och i sista hand, köp nya möbler som är designade för cirkularitet och återbruk.” Bra tänker du. Då vet jag!

Brukarcykeln: Anskaffning av möbler (pdf)

3. Brukarcykeln: Innehav av möbler

”Fantastiskt”, tänkte kontorsansvarige Stina Svensson. ”Här har jag sparat tiotusentals kronor för tre nya skrivbord till min verksamhet, bara genom att besöka vårt lager i tio minuter och ha turen att hitta fina, återbrukade skrivbord där. Kan det bli bättre?”

Brukarcykeln: Innehav av möbler (pdf)

4. Brukarcykeln: Avveckling av möbler

En container är fylld till brädden med vad som verkar vara dugliga möbler. ”Nu får det vara slut med slöseriet av pengar och resurser”, tänker du. ”Detta måste vi göra något åt. Men var börjar vi?”.

Brukarcykeln: Avveckling av möbler (pdf)

5. Brukarcykeln: Organisation och nätverk

En organisation innehåller strukturer för att hantera information, material, ekonomiska flöden och värde. I organisationsstrukturerna definieras också hur processer går till. Dessa strukturer och processer har betydelse för hur cirkulärt en organisation kan agera. En organisation har alltid en viss kultur, rådande normer och värderingar, som också kan stötta eller hämma cirkulärt agerande. Det nätverk som en organisation befinner sig i – med leverantörer, andra möbelkunder och övriga externa aktörer – har också påverkan på möjligheten att agera cirkulärt.

Brukarcykeln: Organisation och nätverk (pdf)

Vill vi använda återbrukade möbler?

Det är jättebra med återbrukade möbler tycker de flesta – men då krävs det att möblerna är fräscha, eller att de är slitna på ett fint sätt.

Vill vi använda återbrukade möbler? (pdf)

Vad får vi göra med våra gamla möbler?

Polishuset ska flytta och får möbler över. Får de skänka sofforna till förskolan mitt över gatan?

Vad får vi göra med våra gamla möbler? (pdf)

Är det lönsamt att återbruka?

Exemplen på miljömässiga vinster av att återbruka möbler radar upp sig men du får ändå inte gehör i organisationen för ett ökat återbruk. Det behövs även ekonomiska argument! Flera studier visar att det finns tydliga miljömässiga vinster med att återbruka möbler. Men är det ekonomiskt lönsamt?

Är det lönsamt att återbruka?

Upphandlingsstrategier och kriterier

Du vill upphandla cirkulärt för att minimera din organisations miljöpåverkan. Vilka strategier och kriterier kan du då använda dig av?

Upphandlingsstrategier och kriterier (pdf)

Cirkularitet i strategisk upphandling

Den nya strategin är klar: Vi ska börja upphandla cirkulärt! Men vad menas med det och vad är skillnaden mot linjär upphandling?

Cirkularitet i strategisk upphandling (pdf)

Metod och verktyg

Höj den cirkulära ambitionen i ditt inredningsprojekt

Oavsett inredningsmiljö så innebär återanvändning av befintliga möbler ett hushållande av jordens resurser. Men går det att tänka cirkulärt även för en miljö som ska inredas med helt ny inredning?

Höj den cirkulära ambitionen i ditt inredningsprojekt (pdf)

Gör medvetna val genom att synliggöra dolda kostnader vid möbelanskaffning (LCC-verktyg)

Inköparen tvekar. Det blir ju missvisande att jämföra inköpspris för nyköp av möbler med hyreskostnaden för densamma, när hyreskostnaden omfattar så mycket mer. ”Tänk om det fanns ett sätt att jämföra kostnaderna över en hel livscykel istället för bara inköpspris”, tänker inköparen. Och det gör det – med vårt LCC-verktyg.

Gör medvetna val genom att synliggöra dolda kostnader vid möbelanskaffning (pdf)

Exempel

Pionjär med återbrukat kontor (RISE)

Kajsa på RISE antog uppdraget 2013: Inreda ett nytt kontor med modern look och helt återbrukad inredning. Och det fick inte bli dyrare än nyköp. Resultatet blev ett modernt kontor med en atmosfär som var både professionell och hemtrevlig – där endast bordsskivorna på de höj- och sänkbara skrivborden var nya.

Pionjär med återbrukat kontor (pdf)

Demomiljö – Camp X by Volvo Group

Camp X by Volvo Group har skapats utifrån visionen om en annorlunda plats för givande möten mellan människor. Byggnaden som Camp X är beläget uppfördes 1952 för montering av tunga fordon och användes för produktion ända fram till början av 90-talet. Så här möts industrihistoria och dagens utveckling av hållbara transportlösningar.

Demomiljö – Camp X by Volvo Group (pdf)

Volvo Group Future Workplace – Möbelkatalog

Volvo Group Real Estate är ansvariga för Volvokoncernens fastigheter världen över, och för att underlätta förvaltningen av fastigheter så finns det framtaget ett antal möbelkataloger. Dessa kataloger uppdateras med jämna mellanrum för att på bästa sätt tillgodose verksamhetens behov samt strategiska mål. Möbelkatalogen inkluderar nu måttet C.

Volvo Group Future Workplace – Möbelkatalog

Inredningskoncept för Barn- och ungdomshabiliteringen (Region Skåne)

När Barn- och ungdomshabiliteringen i Landskrona skulle flytta in i nya lokaler fick Region Skånes interna inredare i uppdrag att inreda den nya miljön. Under inredningsprojektets gång utvecklades idén att satsa på hållbar inredning och i så hög grad som möjligt satsa på återbrukade möbler.

Inredningskoncept för Barn- och ungdomshabiliteringen Landskrona (pdf)

Miljösmart produktkatalog (SKI)

SKL Kommentus Inköpscentral (SKI) upphandlar nationella ramavtal inom olika kategorier av produkter, framför allt åt kommuner och regioner. Vad gäller möbler är ambitionen att kunna erbjuda kommuner och regioner möbler som uppfyller höga hållbarhetskrav samtidigt som det driver en positiv produkt- och tjänsteutveckling i branschen. Därför utvecklar SKI en miljösmart produktkatalog.

Miljösmart produktkatalog (pdf)

Demomiljö: Nya regionens hus i Skövde (VGR)

Det nya Regionens hus i Skövde ligger mitt i stan intill resecentrum och högskolan. Här arbetar cirka 400 medarbetare på Västra götalandsregionen från tolv förvaltningar och bolag. Det nya huset, som är ett kontorshus, förväntas, förutom samordningsvinsterna, ge ökad miljöhänsyn, ökat kollektivt resande, främja nya arbetssätt och öka Västra Götalandsregionens attraktionskraft som arbetsgivare. Vid inredning av huset har målet varit att återbruka minst 60 % av befintliga möbler från verksamheter som flyttade från gamla lokaler in i regionens hus.

Demomiljö: Nya regionens hus i Skövde (pdf)

Till toppen 

Märka och spåra

Inblick

Befintliga miljömärken och cirkularitet

Vad innebär det egentligen att en möbel är miljömärkt? Och vilka miljömärkningar finns det som kan kopplas till möbler – och vad gäller för cirkularitet?

Befintliga miljömärken och cirkularitet (pdf)

CE-märkning i en cirkulär kontext

Vad är det som gäller när det kommer till CE-märkning i ett cirkulärt system? En
CE-märkning är tillverkarens kvitto på att en produkt uppfyller gällande EU-produktlagstiftning.
Att köpa en återbrukad möbel ska vara lika tryggt som att köpa en nytillverkad
möbel. Det är därför lika viktigt att en återbrukad möbel uppfyller produktlagstiftning
som att en nytillverkad produkt gör det.

CE-märkning i en cirkulär kontext (pdf)

Personcertifiering – metod för verifiering av cirkulära möbler

För nya produkter finns utarbetade säkerhetstester och miljömärkningar. Men hur kan jag känna mig trygg med detta för en återbrukad möbel? I projektet Cirkulära möbelflöden har olika certifieringsalternativ utvärderats. Resultatet av detta är att personcertifiering ses som en metod som är effektiv och trovärdig för att verifiera och certifiera cirkulära möbler.

Personcertifiering – metod för verifiering av cirkulära möbler (pdf)

Information och tekniker för spårbara möbelflöden

När du köper en ny kontorsmöbel så brukar tillgången på information om möbeln vara god, till exempel om vad den har för ingående komponenter och rengöringsinstruktioner. Men hur hittar du denna information vid köp av en begagnad möbel? Här kan teknik så som streckkoder, QR-koder, och RFID-taggar underlätta överföringen av spårbarhetsdata under en produkts livscykel och genom flera ägarcykler.

Information och tekniker för spårbara möbelflöden (pdf)

Cirkulär ekonomi och lagstiftning i möbelindustrin

Cirkulär ekonomi, som ett alternativ till en linjär ekonomi, väcker tankar, möjligheter, frågor och utmaningar. En av dem gäller lagstiftning, då befintlig lagstiftning generellt kan sägas ha en linjär logik. Men hur fungerar det då med lagstiftning och cirkulär ekonomi? För att diskutera frågan om cirkulär ekonomi och lagstiftning i möbelindustrin har en sådan dialog påbörjats inom projekt Cirkulära möbelflöden. RISE, Elsäkerhetsverket, Konsumentverket, Kemikalieinspektionen, Swedac och branschorganisationen TMF (Trä- och möbelföretagen) samlades i september 2019 för ett inledande rundabordssamtal, med syfte att ha en gemensam diskussion om hur relationen cirkularitet och lagstiftning ser ut idag och i framtiden. 

Cirkulär ekonomi och lagstiftning i möbelindustrin (pdf)

Kemikalier och återbruk av möbler

Föreställ dig att du på ditt lager har tio stycken fem år gamla kontorsstolar som du funderar på att sälja så att de kan användas i något annat företags kontor. De är både snygga och fullt funktionsdugliga. Men hur är det med innehållet av kemikalier i dessa fem år gamla stolar? 

Kemikalier och återbruk av möbler (pdf)

Metod och verktyg

Verktyg för spårbarhetsdata i cirkulära flöden

Hur kan vi underlätta framtidens cirkulära möbelflöden? Cirkulära flöden och återbruk av möbler innebär bland annat att man arbetar för att förlänga möblers livslängd. Det kan vara genom till exempel design av mer hållbara och modulära möbler, att reparera trasiga möbler istället för att köpa nya, eller att sälja begagnade möbler i upprepade loopar. Sådana här flöden ställer nya och höga krav på information kopplat till möbler, så som innehåll, ursprung, monterings- och demonteringsinstruktioner och så vidare. Spårbarhetsdata blir då en viktig faktor för att underlätta återbruk.

Verktyg för spårbarhetsdata i cirkulära flöden (pdf)

Exempel

Till toppen 

Design och tillverkning

Inblick

Fem principer för att designa cirkulärt

Cirkulära affärsmodeller utlovar både lönsamhet och miljömässig hållbarhet för tillverkningsindustrin, men kan innebära affärsrisker för producent/återförsäljare om produkterna blir utdaterade i förtid. Men det går att minska affärsriskerna genom att designa produkterna för att bli “framtidsadaptiva”, det vill säga att de från början är anpassade för olika händelser och förändringar som kan uppstå över produktens användningstid.

Fem principer för att designa cirkulärt (pdf)

Cirkulär design för klimatneutralitet med biobaserade material

Cirkulära affärsmodeller utlovar både lönsamhet och miljömässig hållbarhet för tillverkningsindustrin, men kan innebära affärsrisker för producent/återförsäljare om produkterna blir utdaterade i förtid. Men det går att minska affärsriskerna genom att designa produkterna för att bli “framtidsadaptiva”, det vill säga att de från början är anpassade för olika händelser och förändringar som kan uppstå över produktens användningstid.

Cirkulär design för klimatneutralitet med biobaserade material (pdf)

Materialval för cirkulära möbelflöden

Val av möbelmaterial, som är säkra för människa och miljö, inte resulterar i avfall och där materialframtagnings- och produktionsprocessen drivs med förnyelsebar energi är en central del i en cirkulär ekonomin. Varför inte inspireras av naturens produktions-processer som är både enkla, effektiva och hållbara? Med bara några få grundämnen byggs allt levande i biosfären1, dvs. “less is more” i praktisk tillämpning. I jämförelse använder vi och kombinerar vi idag betydligt fler av periodiska systemets alla hundratals grundämnen i möbelprodukter och möbelproduktion.

Materialval för cirkulära möbelflöden (pdf)

Metod och verktyg

Exempel

Cirkulär design – Nya RH Logic från Flokk

Flokk har vidareutvecklat och förfinat designen av kontorsstolen RH Logic efter mer än 20 år på marknaden, mot att bli ytterligare anpassat för ett cirkulärt möbelflöde. I nya RH Logic finns nu goda möjligheter för Flokk att dra nytta av den modulära produkt-
designen i de cirkulära affärsmodeller som utvecklats och testas under projektet Cirkulära möbelflöden.

Cirkulär design – Nya RH Logic från Flokk (pdf)

Cirkulär design, Kinnarps Vibe

Kinnarps har tagit fram en serie modulära och ljuddämpande skärmväggar. I design och utvecklingsarbetet har utvecklingsteamet tagit fasta på cirkulära principer för materialåtervinning, effektiv materialanvändning och design för förlängd livslängd.

Cirkulär design – Kinnarps Vibe (pdf)

Till toppen 

Projektledning:

RISE Research Institutes
of Sweden

Pin It on Pinterest

Share This

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng