Se Nyhetsinläggen under Nyhetsbreven
Klimattal
Underlätta cirkulära flöden med hjälp av spårbarhetsdata Hur kan vi underlätta framtidens cirkulära möbelflöden? Reparationer, försäljning av begagnade möbler i upprepade loopar och andra former av återbruk ställer nya och höga krav på information kopplat till möbler,...
Vilka skadliga kemikalier innehåller dina varor?
Som företag är du ansvarig för att de produkter du distribuerar eller säljer inte innehåller några farliga ämnen. Men hur vet du om dina varor innehåller skadliga kemikalier? Substitutionscentrum arrangerar en kostnadsfri digital utbildning den 9 december om grunderna.
En resa in i den cirkulära framtiden
Under pandemiåret 2020 är det svårt att resa – men på projektet Framtidsscenarier för cirkulära möbelflödens scenarioworkshop fick deltagarna en chans att resa in i fyra olika framtider och diskutera hur det cirkulära ekosystemet för möbler kan se ut år 2030. I mindre grupper diskuterades hur olika aspekter av cirkularitet utvecklas beroende på vilken värld vi lever i om tio år.
Kan ljus vara en tjänst?
Går det att minska resursförbrukning, klimatpåverkan och energibehov genom andra sätt att köpa ”belysning”? Blir det dyrare och krångligare för kunden? I ett nytt projekt undersöks vad som driver och hindrar stora kundorganisationer att köpa ljus som tjänst i stället för att själv äga och förvalta armaturer.
DN Debatt. ”Vi handelsanställda vill klimatsäkra vår bransch”
Handelsanställdas förbund: Att driva på omställningen av vår bransch och samhället som helhet är en facklig kärnfråga. Därför presenterar vi nu en rad förslag till åtgärder för att snabbt ställa om handeln i en mer hållbar riktning. Förslagen är riktade till såväl politiker som företag i vår bransch.
Smart och Klart – färdigmöblerat med återbruk
Vasakronans hyresgäster önskade mer flexibilitet och bekymmersfrihet gällande hyra av lokaler. Lösningen blev konceptet ”Smart och Klart”, där Vasakronan utformat färdigmöblerade lokaler som passar för de flesta företag – och fokus ligger dessutom på återbruk.
Sveriges cirkulära strategi – vårt ansvar
Krönika från RISE: Sveriges regering har nyligen lagt fram en strategi för cirkulär ekonomi. Från ett perspektiv är det fantastiskt att vi kommit så långt! Från att nästan ingen visste vad begreppet innebar för fem – sex år sedan, till att vi som land har en strategi...
Cirkulär ekonomi – strategi för omställningen i Sverige
Sveriges regering har lagt fram en strategi för cirkulär ekonomi. Denna nationella strategi pekar ut inriktningen för det arbete som behöver göras för att ställa om till cirkulär produktion, konsumtion och affärsmodeller, samt giftfria och cirkulära materialkretslopp....
Framtidsscenarier för cirkulära möbelflöden
I det avslutade projektet ”Affärsmodellinnovation för cirkulära möbelflöden” togs underlag fram om hur enskilda företag, och i viss mån offentliga aktörer, kan ställa om till cirkulär ekonomi. Som en av flera spin-offs på detta arbete startar nu projektet ”Framtidsscenarier för cirkulära möbelflöden”, där frågan lyfts från enskilda aktörer till en systemnivå – hur skulle det kunna se ut när en bransch har ställt om till en cirkulär ekonomi, och vad kommer det att innebära?
Cirkulära möbelflöden kan främja en statlig omställning till cirkulär ekonomi
Projektet Cirkulära Möbelflöden har undersökt statliga myndigheters möjligheter att delta i ett cirkulärt möbelflöde för begagnade möbler. Nu finns förstudierapporten att ladda ner.
Gratis vägledning och verktyg för utfasning av farliga kemikalier
Substitutionscentrum vägleder kemisk substitution, vilket betyder att man hjälper företag och offentlig sektor att fasa ut oönskade ämnen ur produkter och processer. Under 2020 har Substitutionscentrum ett särskilt fokus på möbel- och inredningsbranschen och har tagit fram ett omfattande stödmaterial för att underlätta arbetet med att identifiera och ersätta kemikalier som kan finnas i branschens produkter.
Kunskapsöverföring mellan cirkulära affärsekosystem
Under 2020 pågår ett projekt som syftar till att accelerera omställningen mot resursproduktiva cirkulära affärsmodeller hos västsvenska textil-, möbel- och fordonsaktörer.
Cirkulär upphandling förenklar i Corona-krisen
Som del i Region Skånes arbete att verka för mer cirkulära möbelflöden tog man i slutet av 2019 fram ett direktupphandlingsavtal för att testa nya upphandlingsföremål såsom hyra, magasinering och inventering av möbler, samt inköp och återtag av begagnade möbler.
Nu drar vi igång Myndighetsdialog cirkulär ekonomi
Inom Cirkulära möbelflöden genomfördes inledande rundabordssamtal med myndigheter och bransch på temat cirkularitet och lagstiftning. Vi har nu fått glädjande nyheter att Vinnova godkänner projektet ”Myndighetsdialog cirkulär ekonomi”!
Så inreder du med återbruk
Thérèse Elmquist, White, blev intervjuad av Lokalguiden om hur man kan inreda med återbruk.
Få stöd i cirkulariteten med vårt utbildningsmaterial
Vill du vara en del av omställningen till en cirkulär ekonomi inom möbelbranschen? Ta hjälp av vårt utbildningsmaterial!
Välkommen in i det cirkulära – populärvetenskaplig slutrapport
Nu tar projektet slut! I vår populärvetenskapliga slutrapport kan du läsa mer om vad projektet har åstadkommit och vad en del av våra projektparter tänker kring cirkularitet och möbler.
Cirkulär design
Hur kan cirkulär design se ut? I våra tre nya Snabbfakta ges tre exempel från våra projektparter.
Cirkulär ekonomi – Vad är det och varför ska vi jobba med detta?
Allt fler pratar om att vi ska arbeta för en cirkulär ekonomi som ett alternativ till en linjär ekonomi, men vad handlar det konkret om egentligen? Varför ska vi som kunder och offentlig sektor arbeta med detta?
Cirkularitet och upphandling
Nu lanserar vi två nya Snabbfakta, båda om upphandling och cirkularitet.
Är det lönsamt att återbruka?
Exemplen på miljömässiga vinster av att återbruka möbler radar upp sig men du får ändå inte gehör i organisationen för ett ökat återbruk. Men är det ekonomiskt lönsamt?
Remiss för Svanenmärkning av Möbler och inredning
Nordisk Miljömärkning ger er möjligheten att lämna synpunkter på förslaget till kriterier för Svanenmärkning av Möbler och inredning. Dina synpunkter är viktiga och kommer att behandlas av de nationella miljömärkningarnas nämnder och Nordiska miljömärkningsnämnden.
Cirkeln är sluten
I och med slutkonferensen i november är projektet för cirkulära möbelflöden över. Nu är det upp till branschen att testa de nya affärsmodellerna i verkligheten.
Se TMF:s panelsamtal om cirkularitet i möbelindustrin
Missade du TMF:s panelsamtal ”Så gör vi svensk möbelindustri mer cirkulär”i anslutning till Stockholm Furniture & Light Fair? Ingen fara! Nu kan du se hela samtalet på webben.
Introduktion till cirkulära affärsmodeller
Vad definierar egentligen en cirkulär affärsmodell? I vår nya Snabbfakta får du lära dig mer!
Stor enighet om potentialen i cirkulära affärsmodeller
Potentialen i cirkulära affärsmodeller är stor, för att inte säga enorm. Det rådde det bred enighet om under TMF:s panelsamtal i anslutning till Stockholm Furniture & Light Fair. ”Så gör vi svensk möbelindustri mer cirkulär” var det övergripande temat.
Ministermöte för branschen
Näringsminister Ibrahim Baylan inledde Stockholm Furniture & Light Fair och påpekade vikten av cirkularitet. Han besökte sedan Trä- och Möbelföretagen (TMF) – med just temat Cirkulära affärsmodeller i sin monter.
Lärdomar från projektet
”Förändring tar väldigt lång tid och i omställningen gäller det att medvetandegöra och överföra kompetens mellan aktörerna i värdekedjan. Alla länkar i kedjan är lika viktiga”, säger Lars Tööj i en intervju med Circular Hub.
Utbildning med Sajkla i Malmö 27 februari
Sajkla arrangerar utbildning om cirkulära inredningar och återbruk i offentliga miljöer i Malmö 27 februari.
TMF fokuserar på cirkularitet på Stockholm Furniture & Light Fair
På Stockholm Furniture & Light Fair arrangerar TMF panelsamtal om svensk möbelindustris arbete för att bli mer cirkulär.
Materialval för cirkulära möbelflöden
vår nya Snabbfakta ”Materialval för cirkulära möbelflöden” ges tips på hur man ska tänka när man bygger upp sin cirkulära materialpalett för möbelprodukter.
Verktyg för spårbarhetsdata
Reparationer, försäljning av begagnade möbler i upprepade loopar och andra former av återbruk ställer nya och höga krav på information kopplat till möbler, så som innehåll, ursprung, monterings- och demonteringsinstruktioner. Spårbarhetsdata blir då en viktig faktor för att underlätta återbruk.
White river hinder för möbelbranschens cirkulära omställning
Kan möbelbranschen bli hållbar? Och hur ska det gå till? White berättar om sitt deltagande i Cirkulära möbelflöden
God cirkulär jul!
God jul önskar Cirkulära möbelflöden!
”Så gör vi svensk möbelindustri mer cirkulär”
Boka in panelsamtal om cirkulär ekonomi i möbelindustrin på Möbelmässan den 5 februari kl 11.00.
”Regelverk – såväl nationellt som inom EU – måste utvecklas för att underlätta den nödvändiga övergången till cirkulär ekonomi”
TMF:s hållbarhetschef på riksdagseminarium om Cirkulär ekonomi.
Nya Regionens hus i Skövde
VGR:s nya Regionens hus i Skövde ligger mitt i stan intill resecentrum och högskolan. Det nya huset, som är ett kontorshus, förväntas, förutom samordningsvinsterna, ge ökad miljöhänsyn, ökat kollektivt resande, främja nya arbetssätt och öka Västra götalandsregionens attraktionskraft som arbetsgivare.
Fem slutsatser om cirkulära möbelflöden
– Målsättningen med projektet är glädjande nog fullt ut uppnådd. Alla leverantörer har exempelvis tagit fram nya affärsmodeller, säger Lars Tööj.
Volvo Group Future Workplace – Möbelkatalog
Volvo Group Real Estate är ansvariga för Volvokoncernens fastigheter världen över, och för att underlätta förvaltningen av fastigheter så finns det framtaget ett antal möbelkataloger. Dessa kataloger uppdateras med jämna mellanrum för att på bästa sätt tillgodose verksamhetens behov samt strategiska mål.
Så blev vinden på Zound Industries ett ställe där alla vill vara
Zound Industries väljer återanvända möbler med hjälp av RP.
Personcertifiering – metod för verifiering av cirkulära möbler
För nya produkter finns utarbetade säkerhetstester och miljömärkningar. Men hur kan jag känna mig trygg med detta för en återbrukad möbel?
6 tips hur du ska inreda mer hållbart
Kan möbelbranschen bli hållbar? Och hur ska det gå till? I ett Vinnova-finansierat forskningsprojekt har White arkitekter under två år arbetat för att riva de hinder som sätter stopp för återbruk och återvinning i industriell skala.
Livliga diskussioner om nytt ramavtal för återbrukade möbler
Upphandlingen av återbruk av möbler inom kontor och offentliga miljöer annonserades av Göteborgs stad för en vecka sedan. I måndags träffade Inköp och upphandling företag i möbel- och inredningsbranschen och samtalade kring upphandlingen.
Rapport från slutkonferensen
En sån slutkonferens vi hade! Cirka 130 personer kom till Göteborg för att lyssna, presentera och nätverka under dagen som gick under temat ”Cirkulär ekonomi: Möbelbranschen ställer om”.
Möbelbranschen ställer om
När projektet Affärsmodellinnovation för cirkulära möbelflöden ”gick i mål” med slutkonferens i Göteborg den 15 november har branschen tagit flera steg framåt i omställningen – vilket intygas av TMF:s hållbarhetschef Robin Ljungar.
Cirkulära affärer slår igenom i möbelbranschen
Under tre år har RISE drivit ett projekt för att stimulera cirkulära affärsmodeller i möbelindustrin. När projektet Affärsmodellinnovation för cirkulära möbelflöden nu avslutas har branschen tagit stora steg framåt.
Möbler i en cirkulär omställning – kurs med Sajkla
Sajkla arrangerar den 28 november en halvdagsutbildning om cirkulära inredningar och återbruk i offentliga miljöer. På utbildningen i Stockholm blir det fokus på kunskap och nätverk, från tanke till handling.
Ta hjälp av vårt LCC-verktyg
Att jämföra inköpspris för nyköp av möbler med hyreskostnaden för densamma, när hyreskostnaden omfattar så mycket mer blir missvisande. Ta därför hjälp av vårt LCC-verktyg för att jämföra kostnaderna över en hel livscykel!
TMF söker cirkulära affärsmodeller
Har ditt företag en cirkulär produkt som kan passa in i TMF:s tema på 2020 års Stockholm Furniture Fair? TMF:s monter 2020 kommer ha temat cirkulära affärsmodeller, där vi visar upp exempel på cirkulära produkter samt hållbara insatsmaterial, och – inte minst – betonar vikten av att branschen leder väg och agerar ännu mer cirkulärt än idag.
Är Borås moget för ”cirkulära möbelflöden”?
”Men det finns även annat som ögat fastnar på, som detta med ”cirkulära möbelflöden”. Vid en första anblick framstår den termen som ett nytt rekord i floskelproduktion, men redan vid en andra fastnar spydigheten i halsen. Idén bakom de hopplösa orden är nämligen inte så dum.”
Cirkulär ekonomi och lagstiftning i möbelindustrin
Cirkulär ekonomi, som ett alternativ till en linjär ekonomi, väcker tankar, möjligheter, frågor och utmaningar. En av dem gäller lagstiftning, då befintlig lagstiftning generellt kan sägas ha en linjär logik. Men hur fungerar det då med lagstiftning och cirkulär ekonomi?
Vad blir effekten på klimat och ekonomi med återbruk?
RISE flyttade från sitt kontor på Eklandagatan i Göteborg till det nybyggda A Working Lab (AWL). I flytten tog RISE med sig sina befintliga möbler, kompletterat med köp av begagnade möbler – men hyr mycket lägre miljöbelastning och vilka ekonomiska besparingar ledde det till? I våra nya snabbfaktor ges svaren!
Cirkulär ekonomi – Från ord till (upp)handling!
Vinnova bjuder in till lunchseminarium på temat hur upphandling blir ett verktyg för att driva omställning till en cirkulär ekonomi.
Dags för Designbrief!
Vid planeringen av ett nytt designprojekt är det viktigt att ställa sig frågan Varför? Varför avgör projektets relevans. Därför har Cirkulära möbelflöden tagit fram en Designbrief, som kan tydliggöra svaret på frågan och också kan beskriva vad designprojektet ska uppnå.
Såhär beräknas miljöeffekten
Lär dig vad som viktigt att tänka på vid beräkning och kommunikation av miljöeffekter, och vilka antaganden och överväganden som måste göras.
Minska affärsriskerna i cirkulära affärsmodeller
I vår nya Snabbfakta ”Minska affärsriskerna i cirkulära möbelflöden” får du lära dig om fyra grundläggande orsaker till att produkter blir oattraktiva – men också om fem principer för att designa framtidsadaptiva produkter.
Cirkulära möbelflödens slutkonferens
Välkommen till Cirkulära möbelflödens slutkonferens 15 november i Göteborg!
Spårbart projekt
Cirkulära möbelflödens projektledare för arbetspaketet Spårbarhet och märkning, Hanna Lindén, intervjuades av TMF om arbetet med cirkularitet och möbler.
Upphandla cirkulärt
Cirkulär upphandling är ett relativt nytt begrepp inom upphandlingsområdet. På en ny webbportal samlas flera initiativ och goda exempel som kan bidra till fortsatt utveckling av området.
Den cirkulära kunden
En framtida cirkulär ekonomi förutsätter att det finns cirkulära kunder. Men för att agera cirkulärt som kundorganisation krävs en omställning till nya sätt att planera, organisera och styra sin verksamhet.
Att inreda hållbart: erfarenheter från Region Skåne
När Barn- och ungdomshabiliteringen i Landskrona skulle flytta in i nya lokaler fick Region Skånes interna inredare i uppdrag att inreda den nya miljön – något de ville göra så hållbart som möjligt.
Ny Snabbfakta om SKI:s miljösmarta produktkatalog
SKL Kommentus Inköpscentral (SKI) upphandlar nationella ramavtal inom olika kategorier av produkter, framför allt åt kommuner och regioner. Nu utvecklar SKI en miljösmart produktkatalog.
Utbildning om möbler i en cirkulär omställning
Sajkla arrangerar den 14 oktober en halvdagsutbildning om cirkulära inredningar och återbruk i offentliga miljöer. På utbildningen i Göteborg blir det fokus på kunskap och nätverk, från tanke till handling.
Cirkulära kontor och normkritik
Två gånger per år samlas projektparterna i projektet Cirkulära möbelflöden för att tillsammans ha workshop och fördjupa sig i olika frågor. I juni hade projektet sin fjärde workshop i Göteborg, och den här gången låg fokus på kundsidan, det vill säga de i projektet som beställer möbler, men också på normkritik och normkreativitet.
Säg hej till Sajkla!
Sajkla är ett bolag som vill revolutionera marknaden för återbruk av möbler till offentliga miljöer. Deras vision är att det ska vara lika enkelt – eller enklare – att välja en snygg och återbrukad möbel som att köpa en ny.
CE-märkning i en cirkulär kontext
Vad är det som gäller när det kommer till CE-märkning i ett cirkulärt system? En CE-märkning är tillverkarens kvitto på att en produkt uppfyller gällande EU-produktlagstiftning. Att köpa en återbrukad möbel ska vara lika tryggt som att köpa en nytillverkad...
Brukarcykeln – att agera cirkulärt som möbelkund
Hur ska organisationer hantera sitt möbelinnehav, inköp och avveckling av möbler så att möblerna lever ett långt liv med hög nyttjandegrad och att materialens värde bevaras så länge som möjligt?
Rekomo ger möblerna sju liv
Varför slänga möbler när de går att återanvända? Cirkulära möbelflödens partner Rekomo tar vara på möbler från företag och cirkulerar dem vidare med minsta möjliga handpåläggning.
Kinnarps vinner avtal kring cirkulära möbelflöden
Cirkulära möbelflödens projektpart Kinnarps tilldelas Malmö Stads avtal för ”Återbrukade möbler och relaterade tjänster”.
Vill vi använda återbrukade möbler?
Det finns mycket skrivet om utbudssidan av cirkulära möbler – men hur ser efterfrågan ut egentligen? Är folk beredda att använda begagnade eller renoverade möbler?
Nyfiken på mer läsning?
Ni har väl inte missat att vi har uppdaterat vårat bibliotek med flera rapporter om cirkularitet och möbler?
Skapa en mer hållbar inredningsmiljö med en Projektbrief
Många organisationer har idag hållbarhetsstrategier för att svara upp mot de globala målen. Genom att använda sig av Cirkulära möbelflödens Projektbrief så kan man få stöd att göra något konkret för att skapa en mer hållbar inredningsmiljö.
Testa stödverktyg för återbruk
Centrum för cirkulärt byggande söker dig som vill testa verktyg som syftar till ökat återbruk, för att se hur verktygen fungerar och ge synpunkter på hur de kan bli bättre.
Ny Snabbfakta: Information och tekniker för spårbara möbelflöden
När du köper en ny kontorsmöbel så brukar tillgången på information om möbeln vara god – men hur hittar du denna information vid köp av en begagnad möbel?
Cirkulära idéer och rapporter
Det finns många initiativ och rapporter som behandlar cirkulär ekonomi! IVA har gjort en sammanställning av några:
SAVE THE DATE: Cirkulära möbelflödens slutkonferens
Den den 15 november kommer projektet Cirkulära möbelflöden att hålla en slutkonferens i Göteborg – och ALLA är inbjudna!
Legala förutsättningar för cirkulära affärsmodeller
Sydsvenska Handelskammaren, Länsstyrelsen Skåne och Malmö stad bjuder in till en heldagskonferens den 24 april om Legala förutsättningar för cirkulära affärsmodeller – möjligheter och utmaningar. Obs! Sista anmälningsdag är 17 april!
Nu ska ekonomin gå runt. Och runt.
Cirkulär ekonomi lyfts fram som ett sätt att få ett mer hållbart samhälle. Det handlar om att förlänga produkters livslängd och minska avfallet. Dagens Samhälle intervjuade Cirkulära möbelflödens Lars Tööj om projektet.
Så blir upphandlingen cirkulär
För att nå en cirkulär ekonomi kan det vara bra att veta hur man ska upphandla cirkulärt. Cirkulära möbelflödens forskare Emma Rex blev intervjuad av Aktuell Hållbarhet för att få fram de fyra bästa sätten att få fram en cirkulär upphandling.
Gärsnäs visar smart stol i Milano
På Möbelmässan i Milano 9-14 april förhandsvisar nu Gärsnäs sin nya stol Viva, designad av David Regestam.
Volvo Real Estate Group presenterar CampX för Nätverket för Ekodesign
I april hade Nätverket för Ekodesign sin vårträff och då med temat ”Samverkan i värdekedjan och livcykelarbete”.
IKEA hyr ut möbler i Sverige
Detaljerna kring Ikeas planer på att hyra ut sina möbler börjar nu klarna. Möbeluthyrning av möbler testas till främst företag men även privatkunder.
Ny avhandling om cirkulär ekonomi
Hej Thomas Nyström, forskare på RISE och i Cirkulära möbelflöden – och grattis till din licentiatsavhandling! Vad har du forskat om?
Cirkulär ekonomi för ett konkurrenskraftigt och hållbart näringsliv i Sverige
Svenskt Näringslivs nya rapport är upphängd kring åtta viktiga principer och ska visa vägen till en omställning.
Revision av EUs Green Public Procurement (GPP) kriterier för möbler
Miljöpåverkan av produkter under deras hela livscykler varierar mycket från en produktgrupp till en annan – och till och med inom en viss produktgrupp själv. EU-kommissionens integrerade produktpolicy (IPP) adresserar livscykelpåverkan från produkter från olika vinklar.
Nya fokusområden för Delegationen för cirkulär ekonomi
Nu har Delegationen för cirkulär ekonomi utsett vilka områden man vill fokusera på i sitt arbete. Delegationen, där IVA-projektledaren Caroline Ankarcrona ingår, kommer att titta närmare på plast, offentlig upphandling och design för cirkularitet.
Återbruk lönsamt för Volvos Camp X
Ute på Hisingen, i lokalen där Volvo Amazon började tillverkas på 1960-talet, har arbetssättet bytts mot produktion till innovation. Camp X är Volvos nya innovationsarena – en plats för möten, innovationer, idéer och utrymmen för att...
Hur kan den enskilda individen bidra till cirkulär ekonomi?
I Cirkulära möbelflöden pratar vi mest om hur företag och organisationer kan arbeta cirkulärt – men hur ser vi på enskilda individer eller medborgares möjligheter att bidra till den cirkulära ekonomin?
Möbelfokus på Nätverket för Ekodesign
Nätverket för Ekodesign bjuder in till vårträff i Lund den 26 mars. Är du inte redan medlem i nätverket så är du välkommen att vara med första gången som gäst!
År 2018 med Cirkulära möbelflöden
Ett av två år har gått för vårt projekt Cirkulära möbelflöden; ett år där vi tagit stora kliv framåt i arbetet med att införa det cirkulära som det nya linjära. Läs vår årssammanfattning för mer detaljer!
Säg hej till Snabbfakta!
Nu lanserar vi Snabbfakta – snabba fakta om cirkularitet och möbler!
Att hyra möbler – en god idé eller ej?
Den cirkulära affärsmodellen att hyra möbler (och många andra saker) blir mer och mer vanlig. Men lyfts bara de positiva aspekterna på hyra i debatten?
Ikeas nya satsning – ska börja hyra ut möbler
Ikea fortsätter att testa nya saker. Efter att ha satsat på nya mindre affärer i centrala delar av storstäder börjar man nu också hyra ut möbler. Den svenska möbeljätten drar igång testverksamhet i Schweiz redan den här månaden.
”Smartare upphandling – krav för cirkulär ekonomi”
Krönika från TMF: Per Grankvist, journalist och författare med fokus på hållbarhet, belyser vilka utmaningar trä- och möbelindustrin står inför.
Region Dalarna sparar miljoner på återbruk
Region Dalarna har de senaste åren satsat på återbruk. Något som gett besparingar på flera miljoner och nu funderar man på att utöka.
Bättre återanvändning av möbler och prylar med gemensam portal
Med hjälp av en gemensam återanvändningsportal kan Ystads kommun bättre använda det överskott av till exempel kontorsmaterial, möbler och lokaler som uppstår i olika delar av verksamheten.
Cirkulärt fokus på RISE
Det statliga forskningsinstitutet RISE Research Institutes of Sweden lyfter fram cirkularitet i fokus på sin hemsida i början av 2019. Kul tycker vi på cirkularitet.se såklart – särskilt som Cirkulära möbelflöden är lite extra synligt!
Förstärkning av kundperspektivet genom Den cirkulära kunden
Kundperspektivet inom cirkulära möbelflöden har givit upphov till ett nytt projekt: Den cirkulära kunden, som beviljats stöd från Vinnovas program Cirkulär och biobaserad ekonomi.
Workshop med CIRCit
Projektet CIRCit syftar till att styra och stödja den nordiska industrin för övergången till cirkulär ekonomi och hållbarhetstänkande.
Heja Bollnäs kommun!
Bollnäs kommun har beslutat sig för att hyra återbrukade ljusarmaturer istället för att köpa nya. RISE hälsade på för att för att kartlägga och dokumentera.
Cirkulära möbelflöden inspirerar
Cirkulära möbelflöden har inspirerat till ett nytt projekt, nämligen projektet Cirkulära värdeflöden som beviljats stöd från Vinnovas program Cirkulär och biobaserad ekonomi. Projektet Cirkulära värdeflöden syftar till att möta samhällets behov av att ta till vara...
Finansiering av cirkulära affärsmodeller het fråga
Hur får man finansiell snurr på cirkulär ekonomi? Den aktuella frågan besvarar en av Cirkulära möbelflödens forskare, Ann-Charlotte Mellquist (RISE), i tidningen Balans. "Om företagaren vill gå över till en cirkulär affärsmodell får denne räkna med att kassaflödet...
White Monday
Snart stundar Black Friday, där konsumtionshetsen lyfts till nya höjder varje år. Som en motpol till dagen har över 130+ företag, organisationer & influencers skapat White Monday, för att visa på alternativ till nykonsumtion. WWF, Naturskyddsföreningen och...
Mått på cirkularitet
Mått på cirkularitet är användbara för att empiriskt bedöma effekterna av en cirkulär ekonomi gällande lönsamhet, skapande av arbetstillfällen och miljöpåverkan. I dagsläget finns det dock ingen standardiserad metod för att mäta produkters cirkularitet. I den...
Cirkulära möbelflöden i rapporten Trendens
I Upphandlingsmyndighetens rapport Trendens intervjuas Cirkulära möbelflödens projektledare Lars Tööj om projektet. Läs intervjun "Både miljö- och affärsnytta med cirkulära möbelflöden" här Läs hela rapporten "Trendens - Utvecklingen på upphandlingsområdet 2018"...
Snål stol vinnare
David Ericsson (Gärsnäs) med stolen Petite är den svenska vinnaren i designtävlingen Sustainable Chairs.
Kortare loopar och kunders win-win på Trendens
Hur kan cirkulära flöden och affärsmodeller bidra till en miljömässig ansvarsfull offentlig upphandling? Det förklarade Lars Tööj på årets Trendens-seminarium.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Nu kan du få nyheter om cirkulära möbelflöden rakt in i din mejlbox! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev ”Nyheter från Cirkularitet.se”.
Regeringen utser delegationen för cirkulär ekonomi
För att stärka omställningen till en resurseffektiv, cirkulär och biobaserad ekonomi har regeringen tidigare beslutat att inrätta en delegation för cirkulär ekonomi.
Inspireras av andra återbruksprojekt
Läs mer om Göteborg stads, reCreate Design Companys och Göteborgs Universitets samarbetsprojekt ”Kreativt återbruk och redesign i offentliga kontorsmiljöer”.
Hej Robin Ljungar, TMF!
Robin Ljungar, Miljö- och hållbarhetschef på TMF, är en god ambassadör för projektet Cirkulära möbelflöden. Vi ställde några korta frågor om hans engagemang i projektet.
Bäst i Sverige på cirkulära affärer?
Den 10 oktober bjuder Science Park Borås och Smart Textiles tillsammans med Västra Götalandsregionen in till en dag fylld med föreläsningar, workshops och diskussioner kring ämnet cirkularitet.
Cirkulärt och digitalt – design för hållbar konsumtion?
Kan mode- och inredningsbranschen ställa om till en digital och cirkulär framtid? Välkommen på pecha kucha och debatt i Almedalen!
Återbruk är mest klimatsmart
Vad ger minst miljöpåverkan – en nytillverkad eller återbrukad stol? Frida Røyne reder ut skillnaderna.
Hållbarhet kräver samverkan
Ska vi uppnå hållbarhet krävs också samverkan – men hur kan samverkan för en miljömässigt mer hållbar konsumtion se ut?
Projektets första dialogarena genomförd
Det första av totalt fyra dialogarena-möten genomfördes med god uppslutning från projektets kundparter den 26 april i RISE kontor i Göteborg.
Cirkulära möbelflöden besökte Cradlenet Syd
Den 27 april 2018 besökte Lars Tööj, projektledare för det Vinnovafinansierade projektet Affärsmodellinnovation för cirkulära möbelflöden, Cradlenet Syd.
Ikea: Kretsloppstänk är en överlevnadsfråga
”Hållbarhet är en naturlig del i allt vi gör och det är en överlevnadsfråga”, säger Jonas Carlehed, Ikea, enligt Veckans Affärer.
Bra workshoppar på Innovationsdagen
Projektledningen för Cirkulära möbelflöden träffade många bra kontakter och fick chans att nätverka om samhälls- och industriutveckling på Innovationsdagen 2018.
Riksdagens Gärsnäs-stolar renoveras
Cirkulära möbelflödens ena partner Gärsnäs stolar finns på många arbetsplatser – bland annat i Riksdagen! Nu renoveras de 35 år gamla stolarna för andra gången.
Cirkularitet hett på Möbelmässan
Just nu pågår Stockholm Furniture & Light fair – i dagligt tal Möbelmässan – och projektet Cirkulära möbelflöden är självklart på plats. I år kan man se att många möbeltillverkare har börjat arbeta med cirkularitet.
Debattreplik: ”Det finns mycket mer än 42 miljarder att hämta”
Fyra forskare i projektet menar att de verkligt stora vinsterna finns i att förlänga produkters livslängd så att de kan användas flera gånger efter mindre insatser i form av reparation, renovering eller återtillverkning.
Nu ställer möbelbranschen om till cirkulär ekonomi
Cirkulär ekonomi har vi sett exempel på i liten skala på många håll i samhället. Nu tar dock ett 30-tal aktörer kopplade till offentliga möbler ett samlat grepp för att hela branschen ska ställa om.