”Men det finns även annat som ögat fastnar på, som detta med ”cirkulära möbelflöden”. Vid en första anblick framstår den termen som ett nytt rekord i floskelproduktion, men redan vid en andra fastnar spydigheten i halsen. Idén bakom de hopplösa orden är nämligen inte så dum.”
Borås Tidnings ledarskribent Mikael Hermansson tar en närmare titt på Borås stads budget och fastnar för begreppet ”cirkulära möbelflöden”. Det kanske inte är så dumt?
”2017 gjorde statliga provningsmyndigheten Rise [sic!] en hållbarhetsanalys av ”cirkulära möbelflöden”. Den visar bland annat att den största vinster inte i första hand är lägre miljöpåverkan, utan att möblernas faktiska livslängden ökar. Resurssmart, således. Men samtidigt är koldioxidbesparing inte alls att förkasta: ”Uppskattningsvis finns en potential till besparing om ca 45 000 ton koldioxidekvivalenter årligen – om alla kontorsmöbler som produceras i Sverige i stället skulle säljas enligt cirkulär modell”, skriver forskarna Lisa Bolin, Emma Rex och Frida Røyne i en rapport som tagits fram av statliga provningsmyndigheten Rise i Borås. [sic!]
Borås stad köper in möbler för drygt 50 miljoner årligen. Tanken med ett ”cirkulärt möbelflöde” är att det ska gå att minska den kostnaden genom att bättre ta till vara, laga och renovera istället för att köpa nytt. Och det är på alla sätt och vis en vettig inställning. Rätt hanterad kan ett cirkulärt förhållningssätt också ge arbetstillfällen, sysselsättning och erfarenheter som i sin tur går att föra vidare. Dessutom innehåller satsningen en funktion som ser till att den ena handen verkligen vet vad den andra gör, att saker och ting inte tillåts pågå ”som vi alltid har gjort det”.”