Hur kan cirkulär design se ut? I våra tre nya Snabbfakta ges tre exempel från våra projektparter.
Flokk har vidareutvecklat och förfinat designen av kontorsstolen RH Logic efter mer än 20 år på marknaden, mot att bli ytterligare anpassat för ett cirkulärt möbelflöde. I nya RH Logic finns nu goda möjligheter för Flokk att dra nytta av den modulära produkt-
designen i de cirkulära affärsmodeller som utvecklats och testas under projektet Cirkulära möbelflöden.
Läs mer i Snabbfakta Cirkulär design – Nya RH Logic från Flokk
Kinnarps har tagit fram en serie modulära och ljuddämpande skärmväggar. I design och utvecklingsarbetet har utvecklingsteamet tagit fasta på cirkulära principer för materialåtervinning, effektiv materialanvändning och design för förlängd livslängd.
Läs mer i Snabbfakta Cirkulär design – Kinnarps Vibe
Cirkulära affärsmodeller utlovar både lönsamhet och miljömässig hållbarhet för tillverkningsindustrin, men kan innebära affärsrisker för producent/återförsäljare om produkterna blir utdaterade i förtid. Men det går att minska affärsriskerna genom att designa produkterna för att bli “framtidsadaptiva”, det vill säga att de från början är anpassade för olika händelser och förändringar som kan uppstå över produktens användningstid. White och Swedese utforskar tillsammans hur en klimatneutral sittmöbel kan realiseras och där alla steg i en möbels livscykel, ifrån trädplantering, skogsbruk, möbelproduktion till lång användningstid kommer beaktas. Arbetet har initierats under projektet Cirkulära möbelflöden och utvecklingsarbetet fortsätter under 2020.
Läs mer i Snabbfakta Cirkulär design för klimatneutralitet med biobaserade material