Under pandemiåret 2020 är det svårt att resa – men på projektet Framtidsscenarier för cirkulära möbelflödens scenarioworkshop fick deltagarna en chans att resa in i fyra olika framtider och diskutera hur det cirkulära ekosystemet för möbler kan se ut år 2030. I mindre grupper diskuterades hur olika aspekter av cirkularitet utvecklas beroende på vilken värld vi lever i om tio år.
Workshopen samlade en bredd av aktörer bestående av representanter från regioner, kommuner, möbeltillverkare, branschorganisationer och intressenätverk, renoverare, försäljare, inredningsföretag.
Elena Talalasova, RISE, berättar att resultaten från workshopen nu kommer att sammanfattas, analyseras och kompletteras av forskarteamet för att kunna ta fram fyra olika bilder av framtiden för cirkulära möbler.
– Det här arbetet lägger sedan grunden för den andra workshopen, där vi kommer att diskutera konsekvenser av framtagna scenarier, och bland annat fundera kring vilka insatser som behövs på vägen dit och vilka utmaningar som kan uppstå. Min förhoppning är att analysen ska också kunna användas i organisationernas eget strategiska arbete efter projektets slut, säger Elena Talalasova.
En scenarioworkshop handlar vanligtvis om en svår balansgång mellan att få deltagare att tänka nytt/tänka framtiden och att samla in relevant information för att stödja analytiskt arbete.
– Jag tycker att vi har lyckats med både tänka nytt och tänka framtid, inte minst på grund av stort engagemang, intresse och driv bland deltagande organisationer och mångfald av åsikter som representerades under dagen. För många var det första gången de arbetar med framtiden på ett så strukturerat sätt, så det var extra spännande att få guida dem, avslutar hon.