Två gånger per år samlas projektparterna i projektet Cirkulära möbelflöden för att tillsammans ha workshop och fördjupa sig i olika frågor. I juni hade projektet sin fjärde workshop i Göteborg, och den här gången låg fokus på kundsidan, det vill säga de i projektet som beställer möbler, men också på normkritik och normkreativitet.
Under dagen berättade Region Skåne om de stora mängder möbler som byts ut inom regionen – men också om hur de arbetar för att minska nyinköpen genom att bland annat klä om funktionella men slitna möbler, och att de kan visa på stora ekonomiska vinster med det. Volvo Group Real Estate berättade om hur det var att skapa Camp X, som till stor del är möblerat med återbrukade möbler, och RISE talade om planeringen inför flytten till kontorshuset ”A Working Lab” på Johanneberg Science Park och kraven som de själva satt upp på återbruk.
Vasakronan informerade om deras senaste ”Smart & Klart”-lokal i Göteborg – en lokal som är möblerad och klar för hyresgästen, men den här gången är målet att allt ska vara återbrukat. Västra Götalandsregionen berättade om deras arbete med hållbara miljöer, och mer specifikt om Regionens Hus i Göteborg. Regionens Hus har 1500 arbetsplatser, varav 60 % av möblerna är återbrukade och ca 70 % har köpts utifrån regionens ”Gröna listan” som är en databas med möbler som har höga miljökrav.
Normer i möbelbranschen
Normer håller tillsammans med värderingar ihop vår sociala samvaro. De är föreställningar, förväntningar och ideal om hur vi bör leva tillsammans, och anger vad som anses rätt och fel och hur vi bör bete oss i olika sociala sammanhang. Men vad räknas som ”rätt” och ”fel” i vårt samhälle, och är rådande sanningar alltid ”rätt”? Forskaren Marcus Jahnke (RISE) föreläste om normer, normkritik och normkreativitet. I koppling till cirkulära möbelflöden lyftes diskussionen om ”nyproduktionsnormen” – varför räknas nya möbler som bättre än gamla? Och vad signaleras det om personalen får återbrukade möbler, men ledningsrummet möbleras med nyproducerade? Vårt projekt hoppas att vi kan utmana nyproduktionsnormen och att den kan ersättas med cirkulärnormen!
Läs mer om jämställdhet och normer på Jämställdhetsmyndigheten
Läs mer om normkreativ innovation