Cirkulärt fokus på RISE
Det statliga forskningsinstitutet RISE Research Institutes of Sweden lyfter fram cirkularitet i fokus på sin hemsida i början av 2019. Kul tycker vi på cirkularitet.se såklart – särskilt som Cirkulära möbelflöden är lite extra synligt!
Möbler får nytt liv istället för att slängas
Vad händer med era gamla kontorsmöbler när organisationen eller företaget flyttar? Ofta slängs möblerna, trots att de fortfarande är ganska nya och knappt slitna. I omställningen till cirkulär ekonomi vill möbelbranschen att fler möbler ska återanvändas.
Det kallas för cirkulär ekonomi och är egentligen inget nytt. Kretsloppssamhälle, industriell ekologi och avfallshierarki är några föregångare. De bygger alla på samma koncept, nämligen att återanvända det som redan är förbrukat, istället för att utgå från nya råvaror och nytt material.
– Vi vill att möbler ska ha ett inbyggt långt liv redan från början när de tillverkas. De ska vara enkla att underhålla och justera, säger Lars Tööj, projektledare på RISE.
Hur stor del av min stol är återanvänd?
Vi förbrukar i dag långt mer resurser än vad planeten mäktar med. En lösning på problemet är att ställa om till cirkulär ekonomi och att ta till vara befintliga material bättre. Därför har nu ett helt nytt mått testats, som hjälper exempelvis beslutsfattare som vill göra hållbara val: ett mått på cirkularitet, som berättar hur stor del av en produkt som består av återvunnet material. Produkterna får ett värde på mellan 0 och 100% beroende på hur stor andel cirkulerat material de består av. På bilden en renoverad Laminofåtölj från Swedese som fått värdet C=91%.
– Risken med nya idéer och rörelser så som cirkulär ekonomi, är att det blir mycket snack och lite verkstad. Ett sätt att minska den risken är att skapa tydlighet och mätbarhet, säger Marcus Linder på RISE.
Funktion ersätter produkt i en cirkulär ekonomi
Många produkter tillverkas med en bestämd livslängd, i syfte att få oss att ofta köpa nytt. Men vår livsstil måste ändras om vi ska lösa miljö- och klimatproblemen. Genom att företagen tjänar pengar på uthyrning och reparation snarare än nytillverkning kan vi i framtiden leva mer hållbart.
Är du en av de som ibland använder uttrycket ”det var bättre förr” och menar att tekniska produkter ofta går sönder alltför snabbt? Mobiltelefonen blir långsam, kylskåpet håller inte temperaturen och dammsugaren ger upp redan efter några år. Men hur är det egentligen, har företagens ambition blivit annorlunda och tillverkar de produkter som går sönder?
– Jag tror inte att företagen nödvändigtvis har andra drivkrafter jämfört med förr, eller att de egentligen vill att produkterna ska gå sönder. Däremot har vi blivit bättre på att konstruera med precision. Vi kan göra livstidsberäkningar och vi kan konstruera en produkt så att den håller ett visst antal år, förklarar Mats Williander, forskare på RISE, som arbetar med frågor inom området cirkulär ekonomi.