En sån slutkonferens vi hade! Cirka 130 personer kom till Göteborg för att lyssna, presentera och nätverka under dagen som gick under temat ”Cirkulär ekonomi: Möbelbranschen ställer om”. Nedan följer en länk till presentationen, och en sammanfattning av en innehållsrik dag.

Dagen inleddes med att projektledaren Lars Tööj berättade lite kort om cirkulär ekonomi och projektet ”Affärsmodellinnovation för cirkulära möbelflöden”. Därefter var det dags för projektparterna att berätta om sina affärserbjudanden under rubriken ”Cirkulära erbjudanden finns!”.

Cirkulära erbjudanden finns!

Först ut var Gärsnäs, där Dag Klockby och Magnus Eriksson berättade att de numer jobbar mycket mer systematisk med sina produkter och processer. De visade upp stolen Wood, som fick plats i ett platt paket vilket sparar utrymme under frakt. Ola Tjade på Flokk berättade om deras kontorsstol RH Logic, som de ökat graden av återbrukat material ifrån 44,5 % till 61 %, och att Flokk jobbar mycket med att hitta och testa nya materialströmmar. Samtidigt som Ola berättade om företagets arbete, så visade Atle Thiis-Messel hur det enkelt går att byta ut delar på stolen RH Logic.

John Hultberg och Andreas Andersson på RP påpekade att kunder, inköpare och arkitekter bör se över vad de redan har – för på RP ser de alldeles för många möbler som hamnar i källare och förråd. Då är det bättre att tala om att möblerna inte används, så att andra kan ta hand om dem. RP berättade även om deras digitaliseringsverktyg FMS, som är ett system för att digitalisera vad man som företag har i möbelväg. Martin Johansson på Albin i Hyssna och Stolab berättade om sina två koncept ”Nytt liv” och ”Åter i bruk”, där möbler från företagen kan renoveras – som exempel berättade han om kyrkan som lämnade in stolar för renovering som de köpt 1973 och som nu fräschas upp för att hålla i många år till. Gällande märkning av möbler så har en förändring skett: förut stod det ”För information om kassering, kontakta oss” men nu är kassering utbytt mot återbruk.

Daniel Jighede från Vasakronan visade bilder från deras nya lokal på Kyrkogatan inom konceptet ”Smart och klart”, där all inredning och alla möbler är återbrukade – och det enda kunden behöver göra är att ta med sin dator och flytta in. Slutsatsen blev att det går åt mycket mer tid till att skapa ett återbrukat kontor, men att det ändå är värt det sett till Vasakronans vision, där de vill skapa den goda staden där alla människor trivs och verksamheter utvecklas.

Johanna Ljunggren på Kinnarps berättade om att de har identifierat en rad funktioner i deras existerande sortiment där det finns möjlighet att byta bordsskivor eller tyg, exempelvis med hjälp av kardborreband eller dragkedjor – vilket skapar en möjlighet att väldigt kostnadseffektivt och lätt kunna klä om en möbel. Under projektet Cirkulära möbelflöden har Kinnarps även tagit fram erbjudanden om funktionshyra, där de tar ansvar för möbelns hela livslängd i syfte att maximera den.

Rekomo har alltid pratat om att de säljer och hyr ut ”begagnade kontorsmöbler” – men när de gick med i projektet så insåg de att ”cirkulära möbelflöden” klingar bättre, berättade Sebastian God, som också ifrågasatte varför man som organisation vill äga ett höj- och sänkbart skrivbord? Det är ju en funktion man behöver på kontoret, på samma sätt som kopierings- och kaffemaskiner. Sebastian God berättade även om när de hjälpte IVL Svenska Miljöinstitutet att flytta och renovera två kontor, med en kostnadsbesparing 3,3 miljoner kr (inklusive ökade arkitektkostnader) och besparade 94 ton CO2-ekvivalenter.

Konkreta tips

Ann-Charlotte Mellquist, RISE, berättade under rubriken ”Att ta fram cirkulära erbjudanden” hur projektet i Steg 1 började med tre olika affärsmodelltyper: möbelköp med återköp, hyra möbler, prestationsbaserad försäljning. Under Steg 2 arbetade projektet med backcasting genom att testa olika lösningar. Steg 2 slutade med att alla parter tog fram handlingsplaner, vilket projektet i Steg 3 har arbetat med att stötta genomförandet av – något som på många sätt varit väldigt lyckat.

Ann-Charlotte Mellquist poängterade att det är viktigt att se cirkulära möbelflöden som en ledningsfråga om man ska skala upp. Man behöver ifrågasätta om organisationen verkligen vill göra det, och att det är helt centralt att man för in detta i allt från vision till målbild och uppföljning. Det behövs en intern tydlig drivkraft, och att våga söka nya samarbeten – och testa med befintliga möbler!

”Cirkularitet handlar om att stänga, effektivisera och bromsa – och vi på White utgår ifrån att bromsa”, sa Thérèse Elmquist när hon talade om ”Cirkularitet i ett inredningsprojekt”. Först i fjärde hand föreskriver White nya möbler till kunder, men då är kraven på det nya väldigt höga. En fördel är att eftersom man återbrukat och köpt andrahand i det som går, så finns det medel över att köpa nytillverkade möbler med bra kvalitet, som också är förberedda för cirkularitet. För att inreda cirkulärt i ett projekt krävs tid och tålamod – när man väl inventerar handlar det om att mäta, hitta möbler och hålla koll genom hela processen. Det tar tid att renovera möbler, men också att köpa begagnat tar tid för att hitta det man vill. Rent ekonomiskt så menade Thérèse Elmquist att vi måste komma ifrån begreppet ekonomisk livslängd. Många säger att ”den här möbeln har varit avskriven för länge sen så den kan du slänga”, vilket är något som är helt fel ur cirkulär synpunkt.

Thomas Nyström, RISE, berättade om hur du kravställer för en cirkulär design. Han menade att ett långt produktliv är centralt men att mycket händer under det långa livet – som tekniska, funktionella, estetiska och inte minst sociala förändringar. Möbler som inte klarar av förändringar under användningstiden riskerar att bli utdaterade i förtid och minskar i ekonomiskt värde. För att undvika värdeminskningen och affärsriskerna behöver nyproducerade möbler vara slitstarka, flexibla och anpassningsbara. För att åstadkomma en robust, förändringsbar och cirkulerbar produkt menade Thomas Nyström att produktarkitekturen behöver delas upp i separerbara lager:

  • Bärande stomme (skelett)
  • Funktionellt lager (organ)
  • Visuellt och taktilt lager (skinn)
  • Förbrukningsmaterial (metabolism)
  • Information att bevara (DNA)

Som praktisk hjälp på vägen kan man ta hjälp av Designbriefen, som skapats i projektet.

Hur blir man en cirkulär kund? Emma Rex, RISE, utgick från Brukarcykelns tre faser anskaffning, innehav och avveckling. I anskaffningsfasen bör man tänka över sitt behov av möbler, såväl i dagsläget som i framtiden och beakta behov, miljöpåverkan och kostnad över tid. I innehavsfasen berättade Emma Rex att en undersökning visar att det inte finns något motstånd mot cirkulerade möbler – så länge de är fräscha och fina. I avvecklingsfasen är det viktigt att veta vad man får göra med sina gamla möbler – får organisationen skänka bort dem? Det är viktigt att ha kompetens i organisationen, ha avtal och samarbetspartners och incitament att göra rätt.

Thorsten Cziuppa, från Volvo Group Real Estate, berättade om sina erfarenheter om när de tagit fram sin Möbelkatalog som ska stödja Volvos medarbetare att ta hållbara beslut när de köper in nya möbler, och att lyfta perspektivet om cirkularitet. Han berättade också om att de arbetar med måttet C, som tar hänsyn till hur stor andel av en produkt som består av material som cirkulerat och alltså använts tidigare.

Omställningen är i full gång

Hur står det till med den cirkulära omställningen, såväl nationellt som internationellt? Det berättade Josefina Sallén, RISE, om. Hon ser det som att det finns två megakrafter som hjälper oss i omställningen just nu, där det ena är klimatförändringarna, som nu påtalas dagligen och som gör att människor – det vill säga kunderna faktiskt börjar fundera över sitt agerande. I en undersökning har det visat sig att IKEAs kunder vill agera mer hållbart, framförallt vill de:

  • Reflektera över sitt sätt att konsumera, både av ekonomiska och miljömässiga skäl.
  • Känna en tillhörighet när de konsumerar. Det ökade intresset för lokalproducerat är ett tydligt tecken på det.
  • Köpa från företag som inte bara pratar om en bättre värld utan också agerar på de

Den andra megakraften som Josefina Sallén ser är teknikutvecklingen som möjliggör tjänstefiering. Som exempel har SKF just lanserat en ny affärsmodell där de säljer att tjänsten att kundens delar roterar optimalt. De säljer upptid, och får bonus för konktraktsspecificerade produktionsmål. SKF säger att det finns så mycket svinn inom den existerande affärsmodellen att det finns gott om utrymme för bägge parter att tjäna på detta. I den gamla affärsmodellen kom man inte längre på besparingssidan, så ett byte av affärsmodell var nödvändigt.

Samtal om nästa steg

Dagen avslutades med att Lars Tööj på scen pratade med utvalda personer om framtiden. Robin Ljungar, TMF, och Hanna Lindén, RISE, pratade om att möbelbranschens utveckling inom cirkularitet är en inspiration för andra branscher, men också om att det finns en del problematik med lagstiftning som är utformat för en linjär ekonomi. Som en del i det här arbetet har därför ett rundabordssamtal påbörjats med olika myndigheter.

Erik Valvring, Science Park Borås, Birgitta Nilsson, Västra götalandsregionen och Cecilia Karlsson, IDC West Sweden AB, representerade Circular Hub, som samordnar information om cirkularitet och sprider vidare. Just nu jobbar de vidare med upphandling, affärsmodeller, arkitekter, med mera och för ut forskningen vidare.

Sist ut intervjuades upphandlarna, det vill säga Mattias Ek, Kammarkollegiet, Caroline Tottie, SKL Kommentus inköpscentral (SKI) och Joakim Thornéus, Upphandlingsmyndigheten. Publiken fick reda på att Kammarkollegiet har påbörjat en förstudie om cirkulär upphandling. SKI har en förhoppning om att ett nationellt ramavtal är på plats sommaren 2022. Upphandlingsmyndigheten å sin sida planerar för att uppdatera sina möbelkriterier där cirkularitet blir en viktig aspekt.

Projektgruppen vill rikta ett stort tack till alla projektparter och alla externa gäster som förgyllde dagen! Och, som Lars Tööj avslutade dagen: ”Detta är inte slutet. Det är inte ens början på slutet. Men kanske är det slutet på början.”

Projektledning:

RISE Research Institutes
of Sweden

Pin It on Pinterest

Share This

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng